A+ A A-

Tallózó / Sajtószemle - Szlovák vonatkozású cikkek - 2012. február (III.)

Megkezdődött a választási kampány Szlovákiában

2012. február 18. (MTI)

Szombaton elkezdődött a márciusi parlamenti választásokat megelőző kampány hivatalos része. A választási listát állító 26 párt közül, többen, kisebb-nagyobb rendezvényekkel kezdték a három hétig tartó kampányt.

A Magyar Koalíció Pártja, Rimaszombatban tartotta kampánynyitó rendezvényét. Itt délután négytől a „Beszéljük meg“ elnevezéssel politikusok találkoztak a választókkal. Az oldott légkörű beszélgetésen Berényi József pártelnök valamint Farkas Iván és Csúz Péter válaszolt a helyi művelődési házban összegyűlt néhányszáz érdeklődő kérdéseire.

„A munkahelyteremtésre vonatkozó elképzeléseinkre voltak leginkább kíváncsiak az emberek, mivel Gömörben ez a legégetőbb gond, hiszen 30 százalék fölött van a munkanélküliek aránya“ - közölte Őry Péter, az MKP kampányfőnöke.

„Élénken reagáltak az emberek, elmondták, hogy nem értik, miért olyan alacsony az Európai Unió által a gazdáknak nyújtott terület alapú támogatások összege, amikor vannak országok, ahol hétszer többet kapnak a gazdák“ - mondta el az MTI-nek Farkas Iván, az MKP gazdaságért felelős alelnöke. Hozzátette: Nagy az elégedetlenség és az embereknek komoly elvárásaik vannak.

A kampánynyitó fő eseménye este hat órakor kezdődött, ekkorra már több mint ezren gyűltek össze a művelődési házban.

„Akivel találkoztam és beszéltem, mindenki értékelte, hogy a programot velük együtt készítettük el“ - hangoztatta Bárdos Gyula, az MKP első alelnöke. Hozzátette: sok visszajelzést kaptak, hogy programjuk egyezik a helyi közösség elképzeléseivel.

A rendezvény végét este 9 órára jelezték a szervezők.

 Az MKP vasárnap Királyhelmecen, Nagykaposon és Érsekújvárott folytatja kampányrendezvényei sorát.

Szombat délután három órakor a dél-szlovákiai Keszegfalván két-háromszáz érdeklődő várta a helyi kultúrházban a Most-Híd soron lévő kampányrendezvényére érkező politikusokat.

A rendezvényen Bugár Béla, a párt elnöke, és a Most-Híd több képviselőjelöltje, így A. Nagy László, Csicsay Gábor és Érsek Árpád válaszolt az érdeklődőknek - tájékoztatta az MTI-t Balla Igor a Most-Híd párt kampányfelelőse.

Hozzátette: a kampánybeszélgetés során többek közt a települések által igényelhető támogatások bővítésének lehetőségei iránt érdeklődtek a részvevők. Nagy tapsot kapott a párt nyugdíjreform-tervezete, amelyben a Most-Híd a nyugdíjak százalékalapú emelése helyett azok azonos összeggel való emelését ígéri.

Az öt órakor végződő rendezvény Tolvai Renáta és az Irigy Hónaljmirigy fellépésével ért véget. A Most-Híd kampányrendezvénye ezt követően Perbetén, Dunamocson és Nyitrán folytatódott.

 

Szlovák kormányfő: Nem rendelkezünk jó megoldással a kettős állampolgárságra

2012. február 18. (MTI)

Sem a kettős állampolgárságról szóló magyar döntés, sem a Fico-kabinet reakciója nem volt szerencsés - ebben az értelemben nyilatkozott a kettős állampolgárságról szóló törvény kapcsán a szlovák kormányfő, Iveta Radicová a Pátria rádióban szombaton.

„Nem rendelkezünk jó megoldással a magyar fél nem szerencsés és nem standard döntésére“ - jelentette ki a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adóján Iveta Radicová.

A szlovák kormányfő úgy vélte, a nemzetközi normáknak megfelelő eljárásra lett volna szükség a kettős állampolgárság formájáról és módjairól való megegyezéshez. A gyorsított honosítási eljárásra reakcióként 2010 májusában elfogadott, a kettős állampolgársággal foglalkozó szlovák törvényre utalva Radicová hozzátette: ehelyett egy egyszeri intézkedés történt, amire Robert Fico kormánya szerencsétlen módon reagált.

A szlovák kormányfő az egyedüli megoldást a kettős állampolgárság olyan szabályozásában látja, mint amilyet Szlovákia Csehország és több más állam viszonylatában alakított ki.

Radicova úgy ítélte meg, hogy már nem sok idő kellett volna a kérdés megoldásához. „Ebben a lerövidített választási ciklusban ezt nem sikerült ezt megoldanunk , de kormányfői szintű megállapodás létezett, elindítottuk a szakbizottság munkáját, és meggyőződésem, hogy már csak egy kevés idő kellett volna még a megoldáshoz „ - mondta Radicová a Délidő című beszélgető műsorban.

 

Két párti kormánykoalíciót részesítene előnyben Robert Fico a legerősebb szlovák ellenzéki párt vezére

2012. február 18. (MTI)

Kétpárti kormánykoalíció létrehozását részesítené előnyben a márciusi parlamenti választások után Robert Fico, a legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke - derül ki a TASR állami hírügynökségnek a pártvezetővel készített szombati interjújából.

A Smer vezeti a szlovákiai parlamenti választások várható eredményei kapcsán készített közvélemény-kutatások népszerűségi listáját. A baloldali ellenzéki pártnak a felmérések többsége olyan eredményt jósol, amelyek alapján a Smer akár egyedül is kormányt alakíthatna. Robert Fico azonban a nyilvánosság előtt több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy nem egypárti kormányzást fontolgat, hanem többpárti összetételű kabinetben gondolkozik.

Hivatalosan a Smer nem zárja ki az együttműködés lehetőségét egy párttal sem. Ugyanakkor Robert Fico ennek esélyeit csak 3 párt esetében látja reálisnak. A pártvezető szerint ezek a pártok a következők: a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a szlovák politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt. Hozzátette: Nem a többséget szerzett pártok találkoznak majd a kormányalakításkor, hanem azok, amelyekkel meg tudna egyezni.

 

Aláírta a szlovák államfő a képviselői mentesség megszüntetéséről szóló törvényt

2012. február 17. (MTI)

Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteken aláírta azt a törvénymódosítást, amely megszünteti a parlamenti képviselők, az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét.

A törvény márciusban lép hatályba.

A törvényjavaslatot még február 3-án hagyta jóvá a törvényhozás. Azt a 150 fős szlovák parlamentben 147 képviselő szavazta meg.

A parlamenti képviselők és a többi érintett márciustól már büntethető lesz a közlekedési szabályok megsértéséért. Az új törvény meghagyja a diplomaták szabálysértési mentességét, az erre vonatkozó javaslatot ugyanis nem fogadták el a szlovák honatyák.A képviselők mentességének megszüntetését vagy ilyen jogaik szűkítését célzó különböző indítványokról már többször tárgyaltak a parlamentben. A februári 3-i döntésig azonban ezek jóváhagyására soha nem gyűlt össze kellő számú szavazat. A mostani döntést megelőzően 2010-ben próbált hasonló törvényt elfogadni a szlovák törvényhozás. Az akkori javaslat a parlamentben tett kijelentések büntethetetlenségére szűkítette volna a mentességet.

 

Az Európai Néppárt elnöke szerint mérhetetlenül fontos, hogy a parlamentbe jusson az MKP

2012. február 17. (MTI)

Mérhetetlenül fontos, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) bejusson a parlamentbe a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában - mondta Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke az MTI-nek pénteken Pozsonyban.

„A Magyar Koalíció Pártja egy stabil és lojális párt az Európai Néppárton belül“ - fogalmazott Martens az MKP központjában tett látogatását követően.

Az EPP elnöke az Európai Néppárt másik két szlovákiai tagjára, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Pártra (SDKÚ-DS) és a szintén jobboldali konzervatív, Ján Fígel vezette Kereszténydemokrata Mozgalomra (KDH) utalva hozzátette: Szlovákiának nagyon stabil kormányra van szüksége és ezért úgy gondolja, a három jobboldali pártnak a választások után is együtt kell működnie.

„A három párt együttműködése most országos szinten nem jó, helyi és európai szinten viszont kielégítő“ - mondta el az MKP elnöke, Berényi József a találkozót követően. Hozzátette: valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kormány magyar tagjai nem szalasztják el a lehetőségeket, hogy leszakítsák az MKP-ról az SDKU-t és a KDH-t.

Martens szerint az MKP azon kívül, hogy fontos szerepet tölt be a szlovákiai magyarság szempontjából, fontos szerepet játszik a szlovák-magyar együttműködésben a két ország szintjén is. Hozzátette: ebből az okból kifolyólag fontos az MKP jelenléte a parlamentben, és ezért „Berényi József pártelnök az EPP teljes bizalmát élvezi“.

„Igen fontos, hogy Európában a néppárti kormányok megerősödjenek, mert tanúi vagyunk annak, hogy a szocialista pártok erősen összefogtak az európai jobboldali kormányok ellen“ - mondta a találkozót követően Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője.

 

Három szlovákiai nagyvállalatot minősített le a Moody's

2012. február 16. (MTI)

Leminősített három szlovákiai, részben vagy teljes mértékben állami kézben lévő nagyvállalatot a Moody's nemzetközi hitelminősítő ügynökség csütörtökön, adta hírül a TASR szlovák állami hírügynökség.

Az eddigi A1-es minősítés helyett A2-es minősítési kategóriába sorolta át a hitelminősítő ügynökség a Szlovák Gázművek (SPP) és a Szlovák Vasút (ZSR) hosszú távú kötelezettségeit. A Moody's ezen kívül egy osztályzattal rontotta a Szlovák Vasút, valamint a Szlovák Légiközlekedési és Működtetési Szolgálat (LPS SR) úgynevezett nemzeti osztályzatát is.

A Szlovák Gázművek 51 százalékban állami tulajdonú, a Szlovák Vasút és a Szlovák Légiközlekedési és Működtetési Szolgálat pedig teljesen állami kézben lévő vállalat.

Az ügynökség ezt a lépését egyebek közt Szlovákia nemrégiben végrehajtott A1-es besorolásról A2-esre leminősítésével és az ország adósságállományának növekedésével indokolta. A Moody's tájékoztatott, jelenleg még több másik állami kézben lévő szlovák vállalat helyzetét elemzi. Az ügynökség szerint, ezek besorolására is hatással lehet Szlovákia korábbi leminősítése.

 

Magas a korrupció elfogadottságának szintje Szlovákiában

2012. február 16. (MTI)

Nem megfelelő mértékben küzdenek a korrupció ellen a politikai élet szereplői Szlovákiában - ezzel magyarázza a korrupciót a legtöbb szlovákiai megkérdezett a legfrissebb Eurobarométer felmérés tanúsága szerint.

Azzal a kijelentéssel, hogy „a politikusok (a kormányzat és a parlament) nem küzd eléggé a korrupció ellen“, a szlovákiai megkérdezettek 46 százaléka értett egyet.

Az EU-tagállamokon belül Szlovákiában a legmagasabb (35 százalék) azoknak az aránya, akik a korrupció egyik legfontosabb okának azt tartják, hogy sok ember a mindennapi élet részének tekinti a korrupciót.

Az üzleti élet és a politika összefonódását a válaszadók 38 százaléka tartja a korrupció másik legfontosabb okának. Azoknak az aránya, akik szerint a korrupciós ügyekben enyhe büntetések születnek, vagy egyáltalán nem is indulnak eljárások, 29 százalékra rúg - szerepel az EU által szerdán közzétett adatsorban.

Az EU-s átlagnál alig rosszabb eredményt hozott Szlovákia számára a felmérés azon kérdése, hogy a megkérdezettek jelentős problémának tekintik-e országukban a korrupciót. Erre a kérdésre a felmérés szlovákok 78 százaléka válaszolt igennel, ami 4 százalékponttal magasabb mint az uniós átlag.

Az egész Európai Unióra kiterjedő felmérés tavaly szeptemberben készült. Három hónappal később, decemberben robbant ki Szlovákiában az ország rendszerváltás utáni történelmének legnagyobb közéleti botránya. Az év végén nyilvánosságra került Gorilla-dosszié állítólag a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által 2005 és 2006 között végzett lehallgatások leiratain alapul, és a politikai és gazdasági élet befolyásos szereplőinek összefonódásáról és ügyeikről szól.

 

Lemondana választójogáról egy a hatalomban csalódott szlovákiai férfi

2012. február 16. (MTI)

Le akar mondani választójogáról és emiatt a Központi Választási Bizottsághoz fordult egy pozsonyi férfi - mondta a szlovákiai Központi Választási Bizottság elnöke, Nyílfa Péter csütörtökön az MTI-nek.

„Írásbeli kérvénnyel fordult hozzánk az illető, hogy töröljük a választópolgárok listájáról“ - nyilatkozott Nyílfa Péter. Hozzátette: a kérvény címzője azzal indokolta szándékát, hogy elégedetlen a szlovákiai viszonyokkal és a politikusokkal, ezért nem kíván részt venni a választásokon sem.

A Központi Választási Bizottság elutasította az egyelőre az egyedi kérést.

„Egyrészt a választási bizottság nem rendelkezik olyan jogkörökkel, amelyek alapján ezt megtehetné, másrészt ilyen okból kifolyólag senkit nem lehet törölni a választópolgárok listájáról“ - közölte az illetékes. Mint hozzátette, a választópolgárok listáját az önkormányzatok állítják össze és szükség esetén aktualizálják is.

 

A kassai aranykincs Krakkóban

2012. február 16. (MTI)

Krakkóban látható Kassa egyedülálló aranykincs lelete; a kiállítás eredeti helyén, a felújított Kelet-szlovákiai Múzeum főépületében 2013-tól lesz újra megtekinthető, audiovizuális kiegészítőkkel tarkítva – adta hírül az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A vándorkiállítás mintegy 3000 darabból álló kincslelete Pozsonyon és Prágán kívül a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható volt 2011-ben. A krakkói királyi várban, a Wawelben április 15-ig tekinthető meg. A külföldi szereplés után az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 projekt keretében felújított Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum állandó tárlata lesz a kincslelet. A kiállítás a korábbinál jóval tágasabb helyet kap és érintőképernyős panelekkel egészítik ki – írta a napilap. Az összesen 2920 darab, a 15-17. századból származó arany pénzérme túlnyomó többségét magyar, erdélyi és németalföldi pénzek teszik ki, de megtalálhatók köztük cseh, sziléziai, lengyel, német, dán, svéd, itáliai, osztrák, salzburgi, spanyol veretek, sőt egy antik Lysimachos-statér újkori hamisítványa is. A kiállítás legértékesebb darabja az I. Ferdinánd által 1541-ben készítetett aranyérme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon, valamint egy 2,14 méter hosszú, 590 gramm súlyú reneszánsz aranylánc.

A tárlat részét képezi a rézüst, melyben megtalálták a kincset. A ritka újkori kincsleletet 1935-ben fedezték fel a pénzügyi igazgatóság épülete alapjainak ásásakor. A kutatók szerint az értéktárgyakat 1682 körül, a Thököly-felkelés idején rejthette el a Szepesi Kamara egyik vezetője.

 

Megmenekülhet a gömöri Zeherje pusztuló gótikus temploma

2012. február 15. (MTI)

Pályázati pénzből szeretnék felújítani a dél-szlovákiai Zeherjén (Zacharovce) az évtizedek óta üresen álló gótikus templomot, amelynek csaknem tíz éve a tornya is leomlott.

Még 2003 szeptemberében omlott le a zeherjei templom barokk tornya. A műemlék tulajdonjogát nemrég megszerezte a település önkormányzata, így már pályázni is tudnak a felújítására a szlovák kulturális tárcánál.

A pozsonyi építészhallgatókkal együttműködésben kidolgozott tervek szerint a zeherjei templom a gömöri gótikus út egyik fontos megállója lenne. Az egykor magyar többségű faluban információs központot is építenének a műemlék mellé. A templomban koncertek, az újjáépülő toronyban pedig kilátó várná a látogatókat.

A 15. század eleji, gótikus templom az 1948-as államosítás óta üresen áll, a rendszerváltás után sem kérte vissza a református egyház a ma már katolikus többségű kis faluban - adta hírül a hírek.sk szlovákiai magyar televíziós portál videó-összeállításában.

 

Sört főznek a diákok egy szlovákiai egyetemen

2012. február 15. (MTI)

Saját sörgyárban főzik a sört a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem diákjai.

A saját sörgyárat 2006-ban 50 ezer euróból indította be az egyetem. Itt tanulják az egyetem diákjai, hogyan is kell főzni a sört. Ha az ital elkészül, annak egy részét laboratóriumban vizsgálják, egy részét pedig a diákok megisszák, hogy meggyőződjenek az ital minőségéről - adta hírül a SITA hírügynökség.

 Az egyetemi sörgyárban 85 liter sört lehet elkészíteni. A sörfőzésről szóló óra nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, vizsgáznak is belőle, és sokan választanak ezzel kapcsolatos témát a szakdolgozatok írásakor. A jövőben az egyetemen gyümölcssörök elkészítését is tervezik.

A sörfőzéshez szükséges alapanyagokat, malátaüzemek adják. Egy adag sörfőzésre 10-13 kilógramm maláta szükséges. A sörfőzés 12 óráig tart, és a jó minőség érdekében 30, vagy akár 60 napig is érni hagyják azt.

 

Szlovákia: tízből hét párt csatlakozott a politikai korrupció elleni egyezményhez

2012. február 15. (MTI)

A csatlakozásra felszólított 10 szlovákiai politikai párt közül 7 társult a Transparency International Slovakia (TIS) nevű civil szervezet politikai korrupció elleni egyezményéhez - mondta el a szervezet szerdai sajtóértekezletén a TIS igazgatója, Gabriel Sípos.

„Az egyezményt elsőként a Magyar Koalíció Pártja írta alá“ - mondta el az MTI kérdésére válaszolva Sípos. Később csatlakozott a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata párt (SDKÚ-DS), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek csoportosulása (OLNO) és utolsóként a 99% nevet viselő új politikai párt is.

Az egyezményhez való csatlakozásra nem reagált a szlovák politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette, parlamenten kívüli Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS-LS). A legnagyobb ellenzéki párt, a választási felméréseket hosszú ideje vezető Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nem írta alá az egyezményt, de a TIS szerint a párt vezetője az egyik szlovák kereskedelmi televízióban ígéretet tett az abban foglaltak egy részének teljesítésére.

Az egyezményben megfogalmazottak a TIS szerint az Európai Tanács ajánlásaiból indulnak ki. „A politikai pártok finanszírozását érintő elképzelések az SAS kivételével egy párt választási programjában sem szerepeltek eddig“ - mutatott rá Gabriel Sípos. Hozzáfűzte: a jelenlegi kormány ugyan belevette az Európai Tanács erre vonatkozó ajánlásainak egy részét a kormányprogramba, azokat már nem valósította meg.

„Szlovákiában jelenleg a pártfinanszírozás ellenőrzésének lehető legrosszabb modellje működik, mert finanszírozásukat csak maguk a pártok ellenőrzik“ - mondta el Sípos. Hozzátette: jó és megvalósítandó példának tartja a magyarországi modellt, szerinte Szlovákiában is beválna, ha a pártok finanszírozásának ellenőrzése terén szélesebb jogköröket kapna a Legfelsőbb Számvevőszék.

A KDH, az SDKÚ és az SAS nem értett egyet a hét pontban megfogalmazott egyezmény minden részével, így annak egy-egy részét nem szignálta. Nem mindenki írta alá például az egyezmény azon részét, amely a pártok finanszírozásának központi nyilvántartását kezdeményezte.

A dokumentum aláírásával az azt elfogadó pártok kötelezettséget vállaltak: amennyiben bejutnak a parlamentbe, egy éven belül megvalósítják az egyezményben leírt pártfinanszírozási modellt.

 

Növelné a hazai termékek arányát az üzletekben a szlovák agrártárca

2012. február 14. (MTI)

Javíthatna a szlovákiai mezőgazdasági termelők helyzetén, ha a szlovákiai üzletek polcain növelnék a hazai termékek arányát, derül ki abból az ágazatot érintő elképzelésből, amelyet a szlovák agrártárca vezetője, Simon Zsolt pozsonyi sajtóértekezletén mutatott be kedden.

„Növelni kell a hazai termékek arányát az üzletekben, ellenőrizni az élelmiszerek minőségét, és korlátozni az olyan gyümölcsök és a zöldségek behozatalát, amelyeket magunk is meg tudunk termelni“ – olvasható az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

A közlemény Simon Zsolt két munkahelyteremtő elképzelését is bemutatja. Ezek egyike, hogy pontozásos rendszert vezetne be, amely a miniszter szerint új munkahelyek létrehozására motiválná a gazdaságokat - becslései alapján így akár 600-1200 munkahely is létesülhetne.

A második javaslat a több mint hat hónapja munkanélküli személyeket foglalkoztatók kedvezményezésével foglalkozik. A tárcavezető szerint a munkanélküliek ebben a szegmensében egy nemzeti agrárprogram segíthetné a foglalkoztatottság növelését.

Ez úgy működhetne, hogy az a vállalkozó aki a nyugdíjba vonuló alkalmazottja után felszabadult munkahelyre hosszú távon munkanélkülit venne fel, támogatásban részesülne az állam részéről. A munkáltatónak a támogatás odaítéléséhez legkevesebb 12 hónapra kellene alkalmaznia a munkanélkülit, idénymunkák esetében minimum 2 személy fél éves foglalkoztatása jogosítana támogatásra.

 

Dzurinda: „Civilizálatlan és nem európai“ a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény

2012. február 14. (MTI)

Magyarország javítsa ki a kettős állampolgárságról szóló, „nem európai, civilizálatlan törvényét“ - mondta Mikulás Dzurinda kedden egy pozsonyi sajtótájékoztatón.

A szlovák külügyminisztertől az MTI azt kérdezte: van-e Szlovákiának olyan törvénye amely lehetővé teszi, hogy szlovák állampolgárokat választójoguk elvesztésével büntessék azért, mert felvették egy másik ország állampolgárságát is.

„Magyarország javítsa ki a kettős állampolgárság megszerzéséről szóló, nem európai, civilizálatlan törvényét és nem lesznek ilyen gondok“ - mondta Dzurinda azzal kapcsolatban, hogy több, a magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló szlovákiai magyar nem kapta kézhez azokat a kopogtató cédulákat, amelyeket a márciusi parlamenti választások kapcsán kézbesítenek a napokban.

A nem kézbesített kopogtató cédulákról az MTI az érintettektől szerzett tudomást kedden. „A családom már megkapta a kopogtató cédulákat a márciusi parlamenti választásokra, de én nem kaptam“ - erősítette meg Gubík László, aki első szlovákiai magyarként jelentette be augusztusban, hogy megszerezte a magyar állampolgárságot. Hozzátette: a kopogtató cédulák kapcsán több alkalommal is érdeklődött a lévai városi hivatalnál kedden, de egyelőre nem kapott választ.

Az ügyben az MTI megkereste a szlovák belügyi tárcát is, amely a feltett kérdésekre délutánig nem válaszolt.

Gubík László a szabadujsag.com szlovákiai magyar konzervatív hetilap internetes portáljának a napokban úgy nyilatkozott: továbbra sem kapott választ arra, a rendőrségnek január negyedikén küldött levelére, amelyben leszögezte, nem hajlandó leadni szlovák személyigazolványát, amíg egyértelmű, jogilag megalapozott döntés nem születik az ügyben, hogy miért is vonta volna meg tőle a szlovák állam szlovák állampolgárságát.

 

Dzurinda: Párbeszéd váltotta fel a „Dunán átkiabálást“ a magyar-szlovák viszonyban

2012. február 14. (MTI)

Párbeszéd váltotta fel a „Dunán átkiabálást“ a magyar-szlovák viszonyban - mondta Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter a tárca pozsonyi évértékelő konferenciáján tartott sajtóértekezletén az MTI kérdésére válaszolva kedden.

Öntudatos és konstruktív volt Szlovákia politikája a szlovák-magyar kapcsolatokban - jelentette ki Dzurinda. Rámutatott, hogy több példája is volt a jó együttműködésnek, és említést tett a szlovákiai Szécsénykovácsi (Kovácovce) és a magyarországi Szécsény közötti Ipoly-híd néhány héttel korábbi átadásáról.

A szlovák-magyar kapcsolatokat értékelve Dzurinda kitért a Magyarország és Szlovákia közötti államközi szerződésre, amelynek alapján a két fél harmadik országokban működő nagykövetségei kölcsönösen kiadhatják a kérelmezőknek a két országba való belépéshez szükséges vízumokat.

„Áthatóan lehetett hallani Szlovákia hangját a külpolitikában“ - fogalmazott Dzurinda a tárca tavalyi működéséről szólva, és hangsúlyozta, hogy az ország sikeresen együttműködött az Európai Unió új fiskális politikájának megteremtésében.

Dzurinda nem zárta ki, hogy változások lesznek a szlovák külpolitika irányultságában a márciusi parlamenti választások után. „Nem mindenki fogja felvállalni, hogy nyilvánosan mutatkozzon a fehérorosz ellenzékkel“ - fogalmazott Mikulás Dzurinda, burkoltan utalva a választások után felálló új kabinet várható Moszkva-barátabb külpolitikájára.

 

MKP: magyar anyanyelven tanulva is érvényesülni lehet Szlovákiában

2012. február 14. (MTI)

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - Érdemes a magyar anyanyelvű oktatást választaniuk a felvidéki magyaroknak, tévhit, hogy csak szlovákul tanulva lehet érvényesülni Szlovákiában - nyilatkozta Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kulturális és oktatási alelnöke kedden a Magyar Televízió Kárpát Expressz című műsorában.

„Magyar tannyelvű iskolákból indulva is komoly karriert lehet befutni. Az iskolákban minőségi oktatásra van szükség, amely felhasználható tudást ad“ - mondta Szigeti László, hozzátéve, hogy a Magyar Koalíció Pártja támogatja a magyar anyanyelvű oktatás erősítését Szlovákiában.

Mint az MKP kulturális és oktatási alelnöke elmondta, Szlovákiában évek óta csökkenő tendenciát mutat a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott elsősök száma a kedvezőtlen demográfiai helyzet miatt, továbbá azért, mert a vegyes házasságokban élő gyerekeket inkább szlovák tannyelvű osztályokba íratják. Kivételt a tavalyi, 2010-11-es tanév jelentett, amikor az előző évhez képest több gyermeket küldtek szüleik magyar tannyelvű osztályokba.

Hangsúlyozta, hogy fontosak a beiratkozási kampányok. Az MKP ezért évek óta együttműködik a Rákóczi Szövetséggel. Pozitív példaként említett egy-egy párkányi és szenci iskolát, ahol önerőből készítettek olyan kisfilmet, amely a magyar tannyelvű oktatást népszerűsíti. „Ezek eredménye a megmutatkozik majd a következő években“ - tette hozzá Szigeti László.

A középfokú szakoktatásról szólva hangsúlyozta, hogy elhibázott volt a szlovákiai közoktatási reform, mert csökkent a természettudományi és műszaki tárgyak szerepe. Mint mondta, ezért a mostaninál sokkal több gyakorlati képzésre lenne szükség. A munkaerőpiac igényeit pedig a felsőoktatási szakok és oktatási programok esetében az eddiginél jobban figyelembe kell venni.

 

Alacsony részvétel várható a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában

2012. február 13. (MTI)

Alacsony, 50 százalék körüli részvétel várható a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában - derült ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) honlapján közzétett tanulmányból.

Az intézet által rendelt felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka nem készül arra, hogy részt vegyen a választásokon. A közvélemény-kutatásban résztvevők 50 százaléka állította azt, hogy biztosan vagy csaknem biztosan részt vesz majd a voksoláson. A megkérdezettek fennmaradó része nem volt biztos részvételében vagy még nem hozott döntést vagy nem adott választ.

„A jobboldali szavazók alacsony részvételi szándéka mögött két dolgot lehet látni: egyrészt, hogy a jelenlegi kormány gyakorlatilag megbuktatta magát, másrészt pedig a politikai korrupció lelepleződése kapcsán kirobbant botrányt“ - mondta el az MTI-nek a felmérés kapcsán Öllös László politológus, egyetemi tanár. Hozzátette: nem lát olyan tényezőt, amely márciusig pozitívan változtathatna a választási hajlandóságon.

A felmérés egy másik része arra vonatkozott, hogy a megkérdezettek egyetértenek-e azzal a kijelentéssel, „fontos, kit választanak, mert az sok mindent megváltoztathat“. Ezzel a kijelentéssel a válaszadók 28 százaléka értett egyet. A „nem fontos, hogy kit választanak az emberek, mert az úgysem változtat semmit“ kijelentéssel a megkérdezettek 19 százaléka azonosult.

„Ezekre a nézetekre még hatással lehetnek a tüntetések, mert az azokon való részvétel azt az érzetet keltheti az emberekben, hogy valóban sor kerülhet változásra“ - fogalmazott Öllös László.

A felmérést 1076 személy megkérdezésével január második felében végezte a civil szervezet számára a Focus közvélemény-kutató ügynökség. A 2010-es szlovákiai parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak 58,8 százaléka vett részt.

 

MKP: Nem volt objektív a kisebbségi kultúrára adott állami támogatások elosztása

2012. február 13. (MTI)

Nem volt objektív és egyáltalán nem volt átlátható a kisebbségi kultúra állami támogatása Szlovákiában a jelenlegi kormányzat idején - jelentette ki Köteles László, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kulturális szakpolitikusa az Új szó című szlovákiai magyar napilap választási stúdiójában tartott vitában.

A vita másik résztvevője, a Most-Híd párt képviseletében, Hégli Dusán elutasította ezt az állítást.

„Objektívabb volt a kisebbségi kultúrára adott állami támogatások elosztása Robert Fico kabinetje idején mint most, pedig akkor a Szlovák Nemzeti Párt is kormánytényező volt, most pedig a támogatások elosztása a Most-Híd párt jelöltjének hatáskörébe tartozik“ - mutatott rá Köteles László a kisebbségi kultúra finanszírozásáról szóló, a hét végén tartott vitában. Hozzátette: az elosztás objektivitását több civil szervezet, köztük a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is kétségbe vonta, amikor a kulturális pályázatok elbírálásának eredményeit 2011 tavaszán nyilvánosságra hozták.

Hégli Dusán visszautasította az MKP politikusának állítását. Emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi kultúrára szánt állami támogatások elosztása a Fico-kormány idején miniszteri rendelet alapján történt, jelenleg pedig ezt külön törvény szabályozza, ami kizárja az érdekösszefonódások alapján való támogatáselosztást.

A támogatások elosztása pályázati úton történik. Ezeket a pályázatokat a miniszterelnök-helyettesi hivatal alá tartozó szakmai bizottság bírálta el. Tavaly több olyan eset is előfordult, amikor Rudolf Chmel (Most-Híd) kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes felülbírálta a szakmai bizottság döntését. A vonatkozó törvény alapján a miniszterelnök-helyettes nem köteles megindokolni a felülbírálatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplatí sa nás predplatiť

PredplLuNo15-01

Redakcia | Kontakt

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Tel.: (+36 1) 878 1431
Fax: (+36 1) 878 1432

Poštová adresa: 1558 Budapest, Pf. 199

Facebook

 

Nájdite nás

Majiteľ

CSS logo

Vydavateľ

SlovakUm-01

Sponzor

Urad

luno.hu

 OnLine LuNo Portál | Ľudové noviny
Portál Slovákov v Maďarsku
Az Országos Szlovák Önkormányzat által alapított lap
Ľudové noviny –
týždenník Slovákov v Maďarsku
(ISSN 0456-829X)
Főszerkesztő neve: Fábián Éva

Redakcia Ľudových novín

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Adresa/Cím: 1135 Budapest,
Csata utca 17. 1/9
Poštová adresa:
1558 Budapest, Pf. 199
Telefón: (+36 1) 878 1431
Tel./ Fax: (+36 1) 878 1432
Vydavateľ/Kiadó: SlovakUm Nonprofit Közhasznú Kft.
Copyright © 2024 luno.hu | OnLine LuNo Portál | Ľudové noviny. Všetky práva vyhradené.