A+ A A-

Tallózó / Sajtószemle - Szlovák vonatkozású cikkek - 2012. szeptember (I.)

Berényi: Az Európai Néppárt támogatását kérjük az Emberi Méltóság Tanácsának petíciós indítványához

2012. szeptember 23. (MTI)

A Magyar Közösség Pártja (MKP) az Európai Néppárt (EPP) támogatását fogja kérni azon petíció kapcsán, amelyet az Emberi Méltóság Tanácsa indítványozott a magyar állampolgárságuk miatt jogsértéseknek kitett felvidéki magyarok ügyében - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját az MKP elnöke vasárnap.

Berényi József elmondta: a párt országos kongresszusa által elfogadott nyilatkozat értelmében vasárnap arról tájékoztatta Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, hogy az MKP teljes mértékben kiáll és támogatja a kettős állampolgárság ügyében készült beadványt. „Rendkívül fontosnak tartjuk ezt a kérdést, és a célunk az, hogy minél nagyobb politikai támogatást tudjunk szerezni az ügynek az Európai Parlamentben” - hangsúlyozta. Rámutatott: a Benes-dekrétumokban megfogalmazott kollektív bűnösség elvének rendezése mellett ez a legnagyobb jelentőséggel bíró ügy, amely a felvidéki magyarok sorsát érinti.

„Az MKP az Európai Parlamenten belüli kapcsolatai felhasználásával minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az Európai Néppárt (EPP) tagpártjai körében minél nagyobb támogatást szerezzen a petíciós beadványnak” - jelentette ki a magyar párt elnöke. Hozzátette: az MKP a petíció ügyének fontosságára a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) október 9-én esedékes budapesti konferenciáján is fel akarja hívni a figyelmet.

Lomnici Zoltán az MKP nyilatkozata kapcsán az MTI-nek azt mondta: üdvözlik a lépést, annál is inkább, mert nagyon fontosnak tartják, hogy az Európai Parlamentben képviselt magyar politikai erők - a Benes-dekrétumok ügyéhez hasonlóan - a petíciós kezdeményezésnek is megadják a szükséges támogatást. Ellenkező esetben ugyanis nincs esély arra, hogy a felvidéki magyarokkal szembeni jogsértések megszűnjenek.

„Az Európai Unió az állampolgársági kérdést, valamint a nemzetiségi ügyeket is a tagállamok belügyének tekinti, azonban a jogsértések esetén köteles fellépni” - mondta az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki szerint beadványuk kizárólag jogsértésekre mutat rá. Hozzátette: a dokumentumot Tőkés László már a jövő héten átadja Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének.

 

Fico: Szlovákiának csak az EU-n keresztül vezethet az útja

2012. szeptember 22. (MTI)

Szlovákia nem élné túl, ha távozna az Európai Unióból, és az eurózónából kilépve visszatérne régi fizetőeszközéhez, a koronához - jelentette ki Robert Fico kormányfő szombaton a szlovák közszolgálati rádió egyik műsorában.

Robert Fico rámutatott: bár az EU nagy tagállamai is óriási gondokkal küzdenek, a szlovák kormány minden nehézség ellenére tudatosítja, hogy Szlovákiának nincs más lehetősége, mint hogy az EU és az eurózóna tagja maradjon. „A Szlovák Köztársaság miniszterelnökeként azt mondom, Szlovákiának nincs más lehetősége, mint hogy az (európai) közösség tagja maradjon és olyan erős tagállamokra támaszkodjon, mint Németország és Franciaország” - fogalmazott Robert Fico. Leszögezte: „nincs más út, mint az, amely Európán át vezet”.

A miniszterelnök szerint ezt a nézetét az is alátámasztja, hogy Szlovákia gazdasága a legnyitottabb gazdaságok közé tartozik, és exportja csaknem 80 százalékának az EU-tagországok a felvevő piacai.

Robert Fico szerint ugyanakkor Szlovákia az unió szolidáris tagjaként szintén szolidaritásra tart igényt az EU részéről. Hangsúlyozta: több szolidaritást vár el a mezőgazdaság kérdéseiben, az európai támogatási alapok terén, valamint a jászlói (Jaslovské Bohunice) atomerőmű két blokkjának leállítása kapcsán. Robert Fico a szolidaritás megnyilvánulásaival összefüggésben Francois Hollande francia államfő szavait idézte, miszerint ha nem tartják be azt az elvet, hogy egy szolidáris országgal szemben a többiek is szolidaritást vállaljanak, akkor Európa napjai meg vannak számlálva.

 

Civilek tiltakoznak a krasznahorkaváraljai roma telep felszámolása ellen

2012. szeptember 21. (MTI)

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és az Amnesty International szlovákiai csoportja is tiltakozását fejezte ki pénteken a krasznahorkaváraljai roma telep szélsőségesek által szorgalmazott erőszakos eltávolítása ellen.

A krasznahorkai vár tövében lévő néhány száz ember által lakott roma telep „nyilvános eltakarítását” szeptember 29-ére hirdette meg az ingatlanon tulajdonrészt szerző Marián Kotleba, a szlovák sajtó által szélsőségesnek nevezett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke. Terveiket Kotlebáék az LSNS honlapján tették közzé, „A várat tönkretették, a szemét megmaradt. Itt a tettek ideje!” felhívással. A jelmondat arra utal, hogy a krasznahorkai várban márciusban kiütött tűzvészt roma gyerekek által eldobott cigaretta okozhatta.

Marián Kotleba tervei ellen több szlovákiai civil szervezet is tiltakozott, köztük a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, amely úgy véli: „az esemény célja vélhetően a vár alatti, magyarul beszélő cigányok által lakott, rendezetlen telkeken fekvő telep részleges felszámolása és elbontása”, ami rengeteg aggályt vet fel, semmilyen problémát nem old meg, ráadásul további feszültségeket idéz elő.

Közleményében a magyar ernyőszervezet hangsúlyozza: Krasznahorkán mindenki számára kielégítő megoldást kell találni. Hozzáteszi: a telep részleges lebontása csak elodázza a probléma megoldását. „A lakás nélkül maradók nem távoznak a faluból, legfeljebb máshol építik fel viskóikat - szintén rendezetlen birtokviszonyok közepette -, s ha esetleg tovább is állnak, a probléma Krasznahorka helyett más településeken jelentkezik” - olvasható a közleményben.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította az illetékes szlovák hatóságokat: biztosítsák, hogy „tervei megvalósítása során az ingatlan tulajdonosa ne sértse az emberi jogokat”. A kilakoltatás lehetőségeit korlátozó jogszabályok kitérnek arra is, hogy ilyenre csak úgy kerülhet sor, ha a kilakoltatottak nem válnak hajléktalanná.

Az ügy kapcsán Frantisek Tanko, a Szlovákiai Roma Unió Pártjának (SRÚS) elnöke már korábban jelezte: legalább kétezer roma készül Krasznahorkaváraljára szeptember 29-én, hogy megvédje a telepet.

Marián Kotleba és támogatói nem sokkal a tűzvész után jelentek meg a roma telepen, ahol Kotleba kijelentette, „megtisztítja a területet”. Egy hónappal később, áprilisban részben a tulajdonába került az ingatlan, amelyen a telep van. Az LSNS elnöke ezután többször is megerősítette szándékát, majd a bontás tervezett időpontját is közölte.

 

Egyre több Szlovákiában gyártott autót adnak el Kínában

2012. szeptember 21. (MTI)

Erős emelkedést mutat Szlovákia Kínába irányuló gépkocsiexportja, amely az elmúlt 5 év alatt a hatszorosára nőt - állapítja meg a Postová Banka az MTI-nek pénteken eljuttatott elemzésében.

Míg 2007-ben még csak a szlovák gépkocsiexport 2,3 százaléka került a kínai piacra, az idei év első hat hónapjában ez az arány már 13,9 százalék volt. Kína ezzel Szlovákia második legnagyobb felvevőpiacává vált Németország után, ahová a szlovák autóexport 16,3 százaléka kerül és megelőzte Franciaországot, amely 13,2 százalékos arányban részesül.

Az elemzés felveti: amennyiben a Kínába irányuló gépkocsikivitel az elmúlt 5 évben stagnál, akkor a szlovák autóexport 2007 óta nem 27, hanem csak 12 százalékkal nőtt volna. Hozzáteszi: Szlovákia az év első hat hónapjában 5,3 milliárd euró értékben exportált gépkocsikat, ez a teljes kivitel egyhatodát tette ki.

A teljes szlovák export az első félévben 30,6 milliárd eurót ért el, abban a gépkocsikivitel mellett a képernyők, projektorok és televízió-készülékek (az export 8,2 százaléka), valamint az olajipari termékek (az export 4,4 százaléka) kivitele részesült a legnagyobb arányban.

A szlovák kivitel legnagyobb hányada (84 százalék) 2012 első félévében is az EU-tagországok felvevőpiacaira került. Az ország EU-s kereskedelmi partnerei közül export terén Németország (a teljes export 21,3 százaléka) volt az első helyen, majd Csehország (13,8 százalék) és Lengyelország (7,5 százalék) következett. A nem EU-s piacok közül a kivitel legnagyobb hányada (3,8 százalék) Oroszországba irányult, amely már nem sokkal előzi meg a felzárkózó Kínát, ahová a szlovák export 3 százaléka került az első félévben.

 

Kedvező felvidéki magyar értékelések a Benes-dekrétumok ügyében tartott brüsszeli tárgyalásokról

2012. szeptember 21. (MTI)

A Magyar Koalíció Pártja és a Most-Híd szlovák-magyar párt is pozitívan értékeli, hogy az Európai Parlament (EP) kikéri Szlovákia álláspontját a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről 2007-ben elfogadott szlovák parlamenti határozatról.

A lépésről csütörtökön született döntés Brüsszelben, ahol az EP illetékes bizottsága a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről Szlovákiában 2007-ben elfogadott parlamenti határozat hatályon kívül helyezésére irányuló petícióról tárgyalt.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy a kollektív bűnösség bármilyen formája ennyi évvel a második világháború után még jóváhagyásra kerüljön egy parlamentben, ezért üdvözli és pozitív előrelépésként értékeli, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága elé került a Benes-dekrétumok témája.

Berényi rámutatott: az eddigi lépések egyelőre még csak a vita kezdetét jelzik. „Most az ügyben érintett képviselőknek, beleértve a két MKP-s Európa Parlamenti képviselőt is, megfelelő szakmai és politikai érvekkel felsorakozva kell megvédeni az álláspontunkat” - vázolta a teendőket a felvidéki magyar politikus. Hangsúlyozta: a mostani lépés után újabbaknak kell következniük úgy, hogy végül az Európai Parlament kimondja: a Benes-dekrétumokban foglalt kollektív bűnösség elve elfogadhatatlan, és Szlovákiának törölnie kell jogszabályából azokat a rendelkezéseket, amelyek mind a mai napig ezen elvek alapján fosztják meg akár anyagi, akár más jogaitól a Szlovákiában élő magyar közösséget. „A neheze tehát még előttünk van” - fűzte hozzá.

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke a kezdeményezés kapcsán annak a véleményének adott hangot: hogy bár örülne neki, ha az sikeres volna, ugyanakkor óva int mindenkit a „tamtamdobok megszólaltatásától” , mivel szerinte a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét megerősítő 2007-es szlovák parlamenti határozatot is arra reagálva fogadták el, hogy a Benes-dekrétumok témája az azok kapcsán tett politikai nyilatkozatok miatt ismételten a figyelem középpontjába került.

A szlovák-magyar párt elnöke ugyanakkor úgy véli, jó lenne tudni, hogy a szlovák fél mit ért a határozat azon megfogalmazása alatt, hogy a „dekrétumok sérthetetlenek”. „Bizonyára sérthetetlenek a dekrétumoknak az akkori állam működésére vonatkozó részei, de nem lehet sérthetetlen egy olyan dokumentum, amelynek alapján csak azért fosztottak meg valakit állampolgárságától és vagyonától, mert éppen magyar vagy német volt a nemzetisége” - fejtette ki Bugár Béla.

 

A Benes-dekrétumokról tárgyalt az Európai Parlament petíciós bizottsága

2012. szeptember 20. (MTI)

A Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről Szlovákiában 2007-ben elfogadott parlamenti határozat hatályon kívül helyezésére irányuló petícióról tárgyalt csütörtökön az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága, amely úgy döntött, napirenden tartja az ügyet és Szlovákia álláspontját is kikéri a kérdésben.

Juhász Imre, a petíció benyújtója a bizottság ülésén annak a véleményének adott hangot, hogy a magyarság a második világháborút lezáró párizsi békeszerződés után méltánytalan helyzetbe került. A Benes-dekrétumok diszkriminatívak, több dekrétum még címében is a németekkel és a magyarokkal szembeni intézkedéseket tartalmaz - fejtette ki a Juhász, aki az európai jog szakértője.

Hahn-Seidl Alida, a németországi Hunnia Baráti Kör képviselője, a petíció másik aláírója a zsidókat megbélyegző nürnbergi törvényekhez hasonlította a Benes-dekrétumokat.

Az Európai Bizottság képviselője a petíciós bizottságban elmondta, hogy az uniós jognak térben és időben korlátai vannak. Az időbeli korlátokra utalva rámutatott: az Európai Unió elődje 1957-ben jött létre, ezért nem foglalkozhat ezt megelőző jogi aktusokkal, vagyis az EU nem dönthet a Benes-dekrétumokról.

Bagó Zoltán fideszes képviselő arra kérte a petíciós bizottságot, hogy ne fogadja el az Európai Bizottság álláspontját. Azt kérte a bizottságtól, hogy a petíció ügyét tartsa nyitva és javasolta, hogy a bizottság intézzen kérdést Szlovákiához a Benes-dekrétumokra vonatkozóan és küldjön vizsgálóbizottságot Szlovákiába.

„Nem politikai kérdésről van szó, mert az a bilaterális diplomáciára tartozik. Nem történelmi kérdésről van szó, nem az (szlovák) államiságot szeretnénk megkérdőjelezni, hanem hatályos, élő jogról, a 2004-es EU-csatlakozás után keletkezett 2007-es szlovák nemzeti tanácsi határozatról” - mondta a bizottsági ülés után Bagó Zoltán magyar újságíróknak.

Tabajdi Csaba (MSZP) szerint a petíció igenis a bizottság hatáskörébe tartozik, mert a jogfolytonosságot maga Szlovákia teremtette meg, a bizottság pedig nem bújhat a mögé, hogy ezek a rendeletek az unió létrejötte előtt születtek, mert az azokat megerősítő parlamenti határozat 2007-ben, egy uniós tagállamban, Szlovákiában született

„Van 13 dekrétum, ami ellentétes az unió egyik alapértékével, a diszkrimináció tilalmával” - mondta a bizottság ülésén Tabajdi Csaba. A diszkrimináció tilalma máig sérül - fejtette ki Tabajdi, majd ő is javasolta hogy a petíció maradjon napirenden, és támogatta Bagó Zoltán kezdeményezését egy tényfeltáró bizottság menesztésére Szlovákiába.

A szocialista EP-képviselő azt is elmondta, hogy a szlovákiai magyarok számára már egy erkölcsi bocsánatkérés és a kollektív bűnösség elvének elvetése is erkölcsi jóvátételt jelentene. Az Európai Uniónak Tabajdi szerint nem történelmi kérdésként kellene kezelnie a kérdést, hanem az uniós alapjogok sérelmét kellene vizsgálnia.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője szerint ez egy emberi jogi ügy, amely alkalmat teremt arra, hogy az Európai Unió megmutassa, hogy az európai intézmények az emberi jogokon alapulnak és az Európai Unió arról is szól, hogy az emberi jogokat megvédi.

Az Európai Parlament petíciós bizottsága, amelynek egyetlen szlovák tagja nincsen, így a mostani vitában szlovák képviselő nem is szólalt fel, a vita végén úgy döntött, napirenden tartja a kérdést, és Szlovákia hivatalos álláspontját is kikéri az ügyben.

Az Eduard Benes csehszlovák elnök által hozott rendeletek közül több lehetővé tette, hogy az akkori Csehszlovákia területén élő németeket és magyarokat kollektíven bűnösnek mondják ki, megfosszák állampolgárságuktól, kitelepítsék, földjeiket pedig elkobozzák.

A beadvány benyújtója, Juhász Imre, az ELTE jogi karának adjunktusa, a 2006-os budapesti tüntetéseken történt rendőri fellépés ügyében vizsgálódó Civil Jogász Bizottság munkájában is részt vett.

 

Magyarország és Szlovákia törekszik a Selye János Egyetem rangjának megőrzésére

2012. szeptember 20. (MTI)

Magyarország és Szlovákia törekszik arra, hogy a révkomáromi Selye János Egyetem minél hamarabb teljesítse az egyetemi akkreditációs feltételeket - erről fogadott el közös nyilatkozatot csütörtökön Révkomáromban, ötödik ülésén a Magyar-Szlovák Oktatási, Tudományos, Sport és Ifjúsági Vegyes Bizottság.

„Ez a nyilatkozat mindkét fél segítő szándékát kifejezi. A magyar fél kész tudományos és szakmai segítséget nyújtani az akkreditáció megtartásához, olyan formában, mely a szlovák jogrendbe és a tudományos autonómia kereteibe illeszkedik” - mondta el Hoffman Rózsa, a magyar delegáció vezetője az MTI-nek.

A javaslat tárgyalásának korábbi szakaszában a szlovák delegációvezető, Štefan Chudoba úgy fogalmazott, törekedni fognak arra, hogy a Selye János Egyetemet 2013-tól ne minősítsék főiskolává, azonban a minisztérium lehetőségei korlátozottak, az ügyben a kormányé a döntés joga, miután az intézmény nem teljesítette hiánytalanul az egyetemi ranghoz szükséges akkreditációt.

A szlovák oktatási minisztérium államtitkára hozzátette, a minisztérium álláspontja szerint az intézménynek a strukturális alapokból lehetne támogatást nyújtani, hogy az akkreditáció során elvesztett rangját visszaszerezze.

A szlovák nyelven oktató iskolák számának erőteljes csökkenésére hívta fel a figyelmet Peter Weiss, szlovák nagykövet. Felszólalásában rámutatott, húsz évvel ezelőtt Magyarországon még nyolcvan nemzetiségi iskola volt, ma mindössze 37, és ebből csak ötöt lehet valóban kétnyelvűnek minősíteni, a többiben a szlovákot csak idegen nyelvként oktatják.

A diplomata rámutatott, a szlovák pedagógusok száma is csökken és nincs meg a nyugdíjasok utánpótlása. A nagykövet ajánlás elfogadását javasolta, melyben a magyar fél vállalja, hogy mindent megtesz a szlovák iskolák számának csökkenése ellen és kijelentette, szükség estén Szlovákia anyanyelvi tanárok biztosításával is hozzájárulna a nemzetiségi oktatás színvonalának és volumenének fenntartásához.

Hoffmann Rózsa válaszában hangsúlyozta, a jelenség mögött a gyermekek számának csökkenése áll, a jelzett időszakban sok magyar iskolát is be kellett zárni emiatt. Közölte azt is, ha nyolc gyermek szülei kérik a nemzetiségi oktatást, akkor ezt kötelező biztosítani és senki nem kényszerült nélkülözni ezt az ellátást.

Az államtitkár azt kérte a szlovák nagykövettől, hogy javaslatának megfogalmazásában ne sugallja, hogy azért csökkent volna a szlovák iskolák száma, mert - mint fogalmazott - „a magyar kormány valamit elhibázott volna”.

A kérdéshez hozzászólt a magyar delegáció tagjaként az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. Fuzik János ismertette, hogy idén szlovák nyelvű felsőoktatási intézményekbe összesen nyolc hallgatót vettek fel, és több intézményben jelentkezők hiánya miatt évek óta nem tudnak első évfolyamot indítani.

A nagykövet javaslatát olyan formában építették be az elfogadott jegyzőkönyvbe, hogy a felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nemzetiségi oktatást nyújtó magyar és szlovák iskolák megmaradjanak és fejlődjenek.

A szlovák delegáció vezetője, Štefan Chudoba elmondta, nem látják pontosan, hogy az átalakítás közben lévő magyar közoktatás megfelelően biztosítani fogja-e a nemzetiségek tanulását.

Hoffmann Rózsa közölte, a tervezett reform minden részletét még nem hozták nyilvánosságra, azonban az új szerkezetben kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetiségi oktatásra.

Az államtitkár később az MTI-nek elmondta, hogy a probléma megoldására elkülönített keretszám biztosítását tervezik a nemzetiségi oktatás számára és hozzátette; „jó úton járunk, amikor a nyelvoktatásban a szomszédos országok nyelvét kiemelten kezeljük, akár pozitív diszkrimináció formájában”.

A magyar fél új ajánlásként kezdeményezte, hogy a Szlovák Oktatási Minisztérium Nemzetiségi Osztályának létszámát bővítsék a magyar nyelvű oktatási intézményeket felügyelő szakemberekkel, valamint a szlovák fél segítse elő magyar részleg kialakítását a szlovák Állami Pedagógiai Intézetben.

A kérés indoklásául elmondták, hogy Szlovákiában a magyar nemzetiségi oktatás keretében 5500 pedagógus foglalkozik 55 000 diákkal, közel 300 iskolában.

A szlovák fél válaszában rámutatott, hogy nem tartják szükségesnek a javaslat szerepeltetését az ajánlások között, ugyanis magyar iskolát nem ellenőrizhet olyan személy, aki nem ismeri a magyar nyelvet, ezért a nemzetiségi oktatás felügyelete biztosított.

„A döntést tudomásul vettük, de a következő bizottsági ülésen ismét előterjesztjük, addig olyan adatokat gyűjtünk össze, melyek javaslatunk megvalósulását elősegítik” - mondta le az MTI-nek Hoffmann Rózsa.

 

Petíciót nyújt be a szlovákiai jogsérelmek miatt az EP-hez az Emberi Méltóság Tanácsa

2012. szeptember 20. (MTI)

Petíciót nyújt be az Európai Parlamenthez (EP) Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, mert Szlovákiában jogsérelmek érik a magyar állampolgárságot felvevőket.

Lomnici Zoltán csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez címzett, konkrét példákat, jogeseteket bemutató petícióban, azt kérik, az elnök járjon közbe a jogsérelmek megszüntetése érdekében.

Egyetlen megoldás van: a szlovák alkotmánnyal ellentétes állampolgársági törvény megsemmisítése - fogalmazott Lomnici Zoltán, aki azt is kéri, folytassák le a kötelezettségszegési eljárást Szlovákiával szemben, és állapítsák meg a jogsértés tényét. Ha pedig nem változtatja meg a törvényt, akkor bírságolják meg Szlovákiát - tette hozzá.

Lomnici Zoltán felidézte, hogy több felvidéki magyart, akik bejelentették a magyar állampolgárság felvételét, különböző joghátrányok, hatósági zaklatások, lelki sérelmek értek az elmúlt időszakban. Ez az unió jogát is sérti - állapította meg, hozzátéve: a tagállamok politikai céljaik megvalósítása során sem sérthetik meg az uniós polgárok jogait, és a szervezet feladata a polgárok védelme is.

A petícióban kitér arra is, hogy a szlovák alkotmány rögzíti: akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától, arról csak saját kérésre lehet lemondani. Hozzáfűzte: öt jogesetet talált, amely bizonyos jogelvek megsértését jelzi. Hivatkozik többek között a jogbiztonság, a jogegyenlőség elvére, álláspontja szerint mindkettő sérült. Utalva arra, hogy az érintettek egy másik szövetséges állam állampolgárságát vették fel, szólt még az arányosság elvének is sérüléséről. Egyik esetben sem követtek el bűncselekményt, annyi történt, megvallották, hogy magyarok. Valamennyien jelezték, hogy ragaszkodnak a szlovák állampolgársághoz is, hiszen a Felvidék a hazájuk.

Hozzátette: az alapjogi karta alapján nyújtotta be a magyar nyelvű petíciót, ami lehetővé teszi, hogy bármely uniós polgár valamely tagállam ellen petíciós eljárást kezdeményezzen. Az elnök azt kérte, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselő juttassa el a dokumentumot a címzettnek, karolja fel ez az ügyet.

Gubík László joghallgató, akit számos jogsérelem ért a magyar állampolgárság felvétele miatt, azt mondta: lassan több mint egy éve a bizonytalanság állapotában élnek. A nyár folyamán háromszor volt a lévai rendőrségen, lakhelyén is keresték, és a rendőri idézés szerint le kell adni személyi okmányait - mondta. Gubík László, aki szintén aláírója a beadványnak, leszögezte: továbbra is a szlovák alkotmányt tartják mérvadónak, azaz akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

A joghallgató utalva a szeptember 1-i kassai alkotmánymenetre kiemelte, a céljaik egyértelműek: azt szeretnék elérni, vegye napirendjére a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvény módosítását, és semmisítse azt meg.

Tőkés László azt mondta: a felvidéki magyarokat megfélemlítik, és ez mindenkit arra késztet, hogy ne éljen magyar nemzeti és európai jogával.

A romániai magyar politikus jelezte: kész a petíciót a címzetthez eljuttatni, és vállalja, hogy szószólója legyen a felvidéki magyarok ügyének. Nagyon jó iránynak tartja, hogy az Európai Bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást Szlovákia ellen - mondta.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetője rámutatott: a sorozatos jogsértéseknek valahol véget kell vetni, „az antiszemitizmushoz hasonlítható Kárpát-medencei magyarellenesség jelensége” miatt magyarságvédelmi rendszert kell kialakítani. Nevén kell nevezni a dolgokat - jelentette ki Tőkés László, hozzátéve: mindenkinek az emberi méltóságát meg kell védeni, és ki kell mondani: van magyar nemzeti méltóság, és emellett nem szabad tétlenül elmenni.

Szólt még arról, hogy a tulajdon-visszaszolgáltatás, a vallásszabadság, a Mikó kollégium ügyében szintén petíciót akarnak benyújtani a közeljövőben.

 

Átadták a Nemzetiségek Házát Nyíregyházán

2012. szeptember 19. (MTI)

Hat helyi kisebbségi önkormányzat testületének ad helyet és kínál egységes működési lehetőséget a Nyíregyházán létesített Nemzetiségek Háza, amelyet szerdán adtak át a nyírségi nagyvárosban.

A vasútállomáshoz közeli, korábban drogambulanciaként funkcionáló épületben a lengyel, a német, az örmény, a ruszin a szlovák és az ukrán nemzetiségi önkormányzatok rendezhetik be irodahelyiségeiket. A roma kisebbségi önkormányzat a Tüzér utcában, valamint a Huszár-telepen lévő irodáiban marad.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a kisebbségek képviselői előtt arra emlékeztetett: tavaly fogadta el az Országgyűlés a nemzetiségi önkormányzatokról szóló törvényt, amelynek végrehajtását a város ezzel a kezdeményezéssel szeretné segíteni.

Szeged és Budapest után Nyíregyházán létesítettek Nemzetiségek Házát - tette hozzá a városvezető. Az épület rekonstrukciójához szükséges összeget a város állta, illetve az irodák teljes működtetési költségét - a közüzemi díjakat, a postai kézbesítési, gépelési és sokszorosítási kiadásokat - is a szabolcsi megyeszékhely önkormányzata vállalta magára. A nemzetiségi önkormányzatok a jövőben térítésmentesen használhatják az épületet.

A működtetés részleteire a kisebbségi önkormányzatok tesznek javaslatot, és ha szükséges, a város ebben szívesen segít - jelezte Kovács Ferenc.

A polgármester az átadás után együttműködési megállapodást írt alá a nemzetiségek képviselőivel. A helyhatóság az épület átadása mellett összesen évi 10,5 millió forinttal támogatja a városban működő hét nemzetiségi önkormányzatot.

 

Szlovákiában a közszférában a legnagyobb korrupció

2012. szeptember 19. (MTI)

A minisztériumokban, a strukturális alapokból származó támogatásokat folyósító intézményekben, valamint az államigazgatás központi szerveiben érzik leginkább a korrupciót a szlovák vállalkozók - derült ki a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) aktuális felméréséből, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A 425 vállalkozó megkérdezésével készült felmérés szerint a megbízások elnyeréséről szóló döntéseket leggyakrabban a közszférában, legkevésbé pedig a magánszektorban befolyásolja a korrupció és a kliensrendszer.

A vállalkozók nullától négyig terjedő skálán (nulla - egyáltalán nem befolyásoltak a döntések, négy - nagyon gyakran befolyásoltak a döntések) értékelhették a korrupció jelenlétét a PAS által összeállított listán szereplő intézményekben. A felmérésben részt vevő vállalkozók a legrosszabb értékelést a minisztériumoknak (3,6), a strukturális alapokból származó támogatásokat folyósító intézményeknek (3,45) és az államigazgatás központi szerveinek (3,4) adták. A 25-ös listán a legjobb eredményeket a magánvállalatok (1,5) a magánkézben lévő egészségügyi intézmények (1,8) és magán oktatási intézmények (1,9) érték el.

„A közbeszerzési eljárásokban való részvételtől a legtöbb vállalkozót az riasztja el, hogy meggyőződésük szerint nem a legjobb ajánlatot nyújtó pályázókat választják, hanem azokat, akiknek a legjobb kapcsolataik vannak a közintézmények vezetőivel” - összegezte a felmérés eredményeit Robert Kicina, a PAS elnöke. Hozzátette: a megkérdezett vállalkozók kétharmada vélekedik így és csupán 12 százalékuk bízik abban, hogy egy jó ajánlat nagyobb súllyal bír a döntéshozatalnál, mint a pályázó személyes kapcsolatai.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vállalkozók legtöbbje szerint (a megkérdezettek 42 százaléka), a megbízások és támogatások elnyeréséhez szükséges kenőpénz aránya az ügylet értékének 10-20 százalékát teszi ki. A válaszadók közel egyharmada 5-10 százalék közöttire becsüli a kenőpénz arányát, 13 százalékuk viszont ennél jóval magasabb, 20-50 százalék közötti kenőpénzről beszél.

 

A szlovákiai magyarokról indul tájékoztató honlap szlovák nyelven

2012. szeptember 18. (MTI)

Tájékoztató jellegű honlapot indít a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közösen a szlovákiai magyarokról, szlovák nyelven. A www.madari.sk portál célja, hogy a szlovák többséget jobban megismertesse a Szlovákiában élő magyar kisebbség életével, mindennapjaival, kultúrájával és céljaival.

A weboldalt sajtótájékoztatón mutatta be szerdán Bolemant Lilla főszerkesztő, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, valamint Petőcz Kálmán volt nagykövet és emberjogi szakértő. Tokár Géza elmondta, a weboldal a sztereotípiák ellen szeretne harcolni, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt. „A két közösség bezárkózik egymás elől, eddig nem volt köztük párbeszéd, amelyet a nyelvi akadályok is okozhattak. Ezen próbálunk meg most változtatni” - nyilatkozta Tokár Géza. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a szlovák többség lássa, miképp is vélekednek a magyarok az egyes, őket érintő kérdésekről. Petőcz Kálmán elmondta, sajnos a szlovák közösség sem nyitott igazán a magyar kérdések iránt - ennek alátámasztására szolgált maga a sajtótájékoztató is, ahol a magyar média képviselőin kívül csak egyetlen szlovák újságíró jelent meg. „Egy hasonló kezdeményezésnek már 20 évvel korábban meg kellett volna jelennie” - hangsúlyozta Petőcz Kálmán. A portál három részből áll: korábban már magyar nyelven megjelent tudományos munkák, publikációk gyűjteményéből, amelyeket lefordítottak szlovák nyelvre, egy kérdés-felelet részből, ahol az olvasóközönség az őt leginkább érdeklő kérdésekre kaphat rövid, pontos válaszokat, és egy magazinrészből. „A kérdés-felelet részt interaktívnak tervezzük, ahová bárki beküldhet bármilyen kérdést. A magazinban többek közt a kultúra, sport, oktatásügy területéről jelentetnénk meg cikkeket, valamint sikeres szlovákiai magyarok portréival is szeretnénk az olvasókat megismertetni” - mutatta be Bolemant Lilla az oldalt. A főszerkesztő az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre hetente terveznek frissülni, majd később naponta jelennének meg az új cikkek. „Több terület is van, amellyel szeretnénk az oldalt tovább bővíteni, akár gasztronómiai témájú cikkekkel, vagy könyvajánlókkal. Nagyon sok ötletünk van” - tette hozzá.

 

Szlovákia gazdasága gyorsabban nőhet az idén a vártnál

2012. szeptember 18. (MTI)

A szlovák központi bank enyhén növelte a szlovák gazdaság idei bővülésére vonatkozó várakozásait kedden közzétett harmadik negyedéves előrejelzésében.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) előrejelzése szerint az idén 2,7 százalékkal nőhet a szlovák gazdaság. Az aktuális adatok 0,2 százalékponttal magasabb GDP-növekedést jósolnak, mint az NBS legutóbb, júniusban közölt előrejelzése.

Szlovákia bruttó nemzeti termékének bővülését a központi bank szerint az idén legnagyobb mértékben az export magasabb aránya, valamint a hazai kereslet lanyhulása befolyásolja. Az előrejelzés rámutat: az év hátralévő részében a munkapiacon tapasztalható helyzetből adódóan csak a belföldi kereslet alacsony mértékű emelkedésére van kilátás, ugyanakkor a fejlődést legjelentősebb mértékben befolyásoló faktor, az export aránya magas, ami főként a gépkocsigyártásnak tudható be.

A központi bank aktuális előrejelzése már figyelembe veszi a kormány közel másfél milliárd eurót kitevő konszolidációs csomagjának hatásait is.

 

Átkelő épül Lábatlan és szlovákiai Karva között

2012. szeptember 18. (MTI)

Megkezdődött egy révátkelő építése a Komárom-Esztergom megyei Lábatlan és a Duna túlpartján található szlovákiai Karva között - mondta el a polgármester kedden az MTI-nek.

Dinnyés István (független) tájékoztatása szerint a beruházás részeként mindkét településen elkészül egy úszó móló, melyhez kiköthetnek a Dunán közlekedő hajók, valamint felújítják a Karva tulajdonában lévő kisebb hajót, mely a két település közti átkelést teszi lehetővé.

Az úszómű létrehozása mellett Lábatlanon meg kell építeni a létesítményhez vezető utat, parkolót és járdát. A fejlesztésre még 2008-ban nyert a város 133 millió forintot, öt százalék önrész biztosítása mellett. A szerződéskötésre 2011-ben került sor.

A kikötők átadását 2013 április végére tervezik - mondta el a polgármester.

 

Szlovákiában tovább nőtt a vállalatalapítási kedv

2012. szeptember 17. (MTI)

Szlovákiában tovább nőtt a vállalatalapítási kedv az év első hat hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a CEKIA pénzügyi tájékoztató ügynökség az MTI-vel.

Az ügynökség adatai szerint 2012 első félévében 10 566 új vállalatot jegyeztek be Szlovákiában, ez csaknem tíz százalékkal volt több, mint amennyi újonnan bejegyzett vállalat jutott a tavalyi év első hat hónapjára.

„Amennyiben az új vállalatok bejegyeztetésének üteme az év végéig hasonló marad, akkor az utóbbi hat évben az idén lesz a legmagasabb az újonnan alapított cégek száma Szlovákiában” - közölte az adatok kapcsán Petra Stepánová az ügynökség elemzője. Hozzátette: ez azt jelentené, hogy a kontinens gazdasági gondjai eddig nem nyomták rá bélyegüket a szlovákiai vállalkozási kedvre.

Szlovákiában 2007-ben közel 16 és fél ezer, 2008-ban több mint 18 ezer új céget jegyeztettek be. A vállalatalapítási kedv 2009-ben (16 130 új cég) ugyan az előző évihez képest visszaesett, de azóta évről évre emelkedik, és a tavalyi évben rekordot döntve (19 292 új cég) ismét meghaladta a 2008-as számokat.

A cégalapítás tekintetében Szlovákiában a tőkevállalatok közül továbbra is a kft. a legnépszerűbb vállalkozási forma, az idei év első hat hónapjában 10 442 ilyet jegyeztek be. Az újonnan bejegyzett részvénytársaságok száma (124) jóval alacsonyabb volt, ezek közül az elmúlt hat évben eddig az idén jegyezték be a legkevesebbet. „Ennek okát a bemutatóra szóló, úgynevezett anonim részvények betiltásában lehet keresni. A vállalkozók emiatt inkább más jogi forma mellett döntöttek” - vélte Petra Stepánová.

Ez év június végéig az országban összesen közel 190 ezer kft. és mintegy 7 és fél ezer részvénytársaság működik. 2007-ben a Szlovákiában bejegyzett cégek száma megközelítőleg 119 ezer volt.

 

Szlovákiában nem korlátozzák a szeszforgalmat a metilalkohol-mérgezések miatt

2012. szeptember 17. (MTI)

A helyzet nem drámai, így nem kell korlátozni a szeszforgalmazást Szlovákiában - jelentette ki hétfőn Zuzana Zvolenská szlovák egészségügy miniszter az előző nap Kelet-Szlovákiában előfordult metilalkohol-mérgezéses eset kapcsán.

Vasárnap, egy családi ünnepséget követően tíz embert vizsgáltak meg az eperjesi klinikán metilalkohol-mérgezés gyanújával. A megvizsgáltak közül ketten saját felelősségükre elhagyták a kórházat, nyolc embert megfigyelés alatt tartanak, közülük négy férfi esetében erősítették meg a vizsgálatok a metilalkohol-mérgezés gyanúját, állapotuk azonban kielégítő.

A mérgezést Csehországból származó, házi főzésű szilvapálinka okozta.

„A szilvapálinka műanyag palackokban volt, így nem is volt zárjeggyel ellátva” - mondta a sajtótájékoztatón Ivan Rovny, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tiszti főorvosa. Hozzátette: a születésnapi ünnepségen fogyasztott, házi főzésű szeszt interneten rendelte a család.

Daniel Dzobaník, az eperjesi kerületi rendőrkapitányság szóvivője szerint a gyanús szállítmányra a cseh rendőrség hívta fel még szombaton a szlovák rendőrök figyelmét, akik ezt követően keresték meg a családi esemény résztvevőit, kórházi kivizsgálást ajánlva nekik.

A házi készítésű szesz maradékában a laboratóriumi kivizsgálás kimutatta a metilalkohol jelenlétét. Az viszont, hogy a mérgezés enyhébb lefolyású volt, mint a csehországi esetekben, a szaktárca tájékoztatása szerint alighanem a kisebb elfogyasztott mennyiségnek vagy a mérgező anyag kisebb arányának köszönhető.

Zuzana Zvolenská szlovák egészségügyi miniszter elmondta: Szlovákiában a mérgezések számát tekintve a helyzet nem nevezhető sem kritikusnak, sem drámainak. Többen - gyanús tüneteket érezve - a médiában közölt információk hatására vizsgáltatták ki magukat, de szervezetükben szerencsére csak a legális szeszgyártásban használt etilalkohol hatásait mutatták ki - fejtette ki. Hangsúlyozta: Szlovákiában a jelenlegi helyzet nem teszi szükségessé, hogy a csehországi minta alapján korlátozzák az alkohol forgalmazást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplatí sa nás predplatiť

PredplLuNo15-01

Redakcia | Kontakt

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Tel.: (+36 1) 878 1431
Fax: (+36 1) 878 1432

Poštová adresa: 1558 Budapest, Pf. 199

Facebook

 

Nájdite nás

Majiteľ

CSS logo

Vydavateľ

SlovakUm-01

Sponzor

Urad

luno.hu

 OnLine LuNo Portál | Ľudové noviny
Portál Slovákov v Maďarsku
Az Országos Szlovák Önkormányzat által alapított lap
Ľudové noviny –
týždenník Slovákov v Maďarsku
(ISSN 0456-829X)
Főszerkesztő neve: Fábián Éva

Redakcia Ľudových novín

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Adresa/Cím: 1135 Budapest,
Csata utca 17. 1/9
Poštová adresa:
1558 Budapest, Pf. 199
Telefón: (+36 1) 878 1431
Tel./ Fax: (+36 1) 878 1432
Vydavateľ/Kiadó: SlovakUm Nonprofit Közhasznú Kft.
Copyright © 2024 luno.hu | OnLine LuNo Portál | Ľudové noviny. Všetky práva vyhradené.